Dnes 21.10.2024 od 21:00 bude prebiehať údržba webovej stránky a web bude nedostupný

Spustené sú aj objednávky do zahraničných krajín, kde nie je potrebné platiť clo!

Tomu sa hovorí, že som zdravý od špiku kosti.

Polyfenoly vyrobené z hrozna pôsobia blahodarne na kostnú dreň. Trošku sa povenujeme hroznovým polyfenolom a kostnej dreni.

Polyfenoly sú triedou zlúčenín, ktoré sa prirodzene nachádzajú v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a iných potravín rastlinného pôvodu. Hroznové semená a hroznová šupa sú obzvlášť bohatým zdrojom polyfenolov. Viaceré výskumy naznačujú, že môžu mať pozitívny vplyv na kostnú dreň.

Kostná dreň je hubovité tkanivo nachádzajúce sa vo vnútri kostí, ktoré je zodpovedné za produkciu červených krviniek, bielych krviniek a krvných doštičiek. Je základnou súčasťou imunitného systému a zohráva kľúčovú úlohu pri udržiavaní celkového zdravia.

Štúdie ukázali, že polyfenoly z hroznových semien môžu pomôcť pri podpore funkcie kostnej drene tým, že podporujú rast a diferenciáciu hematopoetických kmeňových buniek (HSC). HSC sú bunky zodpovedné za tvorbu všetkých typov krviniek a sú rozhodujúce pre udržanie zdravého imunitného systému.

Ľudské kosti sa skladajú z organických aj anorganických zložiek. Organické zložky kosti sú primárne tvorené kolagénovými vláknami, ktoré kosti dodávajú jej pevnosť v ťahu a pružnosť. Anorganické zložky sú primárne tvorené kryštálmi hydroxyapatitu, ktoré kosti dodávajú jej tvrdosť a odolnosť voči stlačeniu.

Okrem kolagénu a hydroxyapatitu obsahujú kosti aj celý rad ďalších proteínov, vrátane osteokalcínu, osteonektínu a osteopontínu, ktoré hrajú dôležitú úlohu pri regulácii rastu a prestavby kostí. Kosti tiež obsahujú rôzne minerály vrátane vápnika, fosforu a horčíka, ktoré sú dôležité pre udržanie hustoty a pevnosti kostí. Produkty od značky Ži Dobre obsahujú z prírodných minerálnych prvkov najviac draslík, vápnik a horčík.

Celkovo sa presné zloženie ľudskej kosti môže líšiť v závislosti od faktorov, ako je vek, pohlavie a celkový zdravotný stav. Kolagén a hydroxyapatit sú však primárnymi zložkami kosti a spolu tvoria silnú a odolnú štruktúru, ktorá podporuje telo a chráni životne dôležité orgány.

Okrem toho sa ukázalo, že polyfenoly z hroznových jadierok majú protizápalové vlastnosti, ktoré môžu pomôcť znížiť zápal v kostnej dreni a zlepšiť celkové zdravie kostí. Môžu mať tiež antioxidačné účinky, ktoré by mohli pomôcť chrániť bunky kostnej drene pred poškodením a zabrániť poklesu hustoty kostí súvisiacemu s vekom.

Zatiaľ čo výskum polyfenolov z hroznových jadierok a kostnej drene je stále v počiatočnom štádiu, tieto zistenia naznačujú, že konzumácia potravín alebo doplnkov bohatých na polyfenoly môže byť prínosom pre zdravie kostí a imunitnú funkciu. Na úplné pochopenie potenciálnych výhod a optimálnych dávok polyfenolov z hroznových jadier pre zdravie kostnej drene je však potrebný ďalší výskum.