Pri nákupe nad 150 € získate dopravu v rámci Slovenskej republiky zadarmo.

Vinár vyvinul výživový doplnok z hrozna. Tvrdí, že je to zázrak pre zdravie a jarný detox

Andrej Ondrejmiška sa celý život venuje vínu. Ako medzinárodný degustátor vie nielen o víne, ale aj hrozne, skoro všetko. No napriek tomu ho prekvapilo, keď sa dozvedel o polyfenoloch, látkach, ktoré sa vo veľkom nachádzajú aj v hroznových jadierkach a hroznovej šupke modrých odrôd viniča hroznorodého. Polyfenoly sú mimoriadne silným prírodným prostriedkom na posilnenie imunity a silným antioxidantom. Ich konzumácia má účinok na množstvo zdravotných problémov a prináša úplne iný pocit zo života. Andrej Ondrejmiška polyfenolom podľahol a venuje im celú svoju energiu. Vyvinul výživový doplnok značky ŽI DOBRE, ale i ďalšie produkty, ktoré vyrába z hroznových jadierok a šupiek. Ide o čistý rastlinný produkt vhodný aj pre vegetariánov. Čím viac sa vnára do tajov týchto látok, tým viac je nimi posadnutý a prekvapený ich účinkom.

Mnohí tušia, že konzumácia hrozna a jadierok z hrozna má pozitívny vplyv na organizmus. Vy ste sa však začali na toto naše bežné ovocie pozerať vedeckým okom.

Čo vás na ňom ohuruje?

Som vyštudovaný poľnohospodár, vinohradník a vinár. Od malička vyrastám s hroznom a vínom. Spolupracoval som s najlepšími vinármi nielen u nás, ale napríklad i v Rakúsku. Robím medzinárodného degustátora. Fascinuje ma hrozno ako také, ale i práca vo vinici, vinársky marketing, predaj vína a samozrejme degustácia. Baví ma chuť, vôňa hrozna a celkový dojem. To platí aj o víne. Nadchýna ma rôznorodosť chutí. Víno z každej vinice je osobité. Na medzinárodných degustáciách mám možnosť ochutnať víno z celého sveta. Je to fenomén, ktorý ma zaujal a v ktorom sa rád vzdelávam.

Čo sú polyfenoly a prečo sa o nich tak málo hovorí?

Polyfenoly sú prírodné látky, ktoré sa nachádzajú najmä v rastlinách. Je asi dvetisíc rôznych polyfenolitických látok. Sú silné antioxidanty a najsilnejšie, ktoré sa dopestujú v našom regióne. S našimi partnermi spracovávame v Podunajskej nížine modré odrody hrozna, z ktorých sa vyrába červené víno. Je to najteplejšia oblasť s najkvalitnejšou pôdou a množstvom slnka. Vďaka tomu sa dostane do hrozna najviac polyfenolov a červených farbív. Medzi najznámejšie polyfenoly patrí resveratrol. Hrozno má blahodarný účinok na organizmus. V našich produktoch sa nesmie nachádzať žiadna pleseň. Robíme laboratórne analýzy, ktoré preukazujú, že máme zdravú surovinu s vysokým podielom polyfenolov.

Ako ovplyvňujú zdravie, vitalitu a rovnováhu organizmu?

Určite poznáte francúzsky paradox. Francúzi pijú viac červeného vína. Do červeného vína sa vďaka fermentácii cez šupku a zrno dostanú polyfenoly. Majú blahodarný vplyv na organizmus a ľudia sú zdravší, vitálnejší, trpia menej srdcovocievnymi ochoreniami a dožívajú sa vyššieho veku. V posledných rokoch je veľkým problémom chemizácia potravín v poľnohospodárskej výrobe. Nepoužíva sa maštaľný hnoj a tým pádom sa dostane menej mikroprvkov do pôdy a následne do produktov, ktoré konzumujeme. Konzumáciou nášho produktu sa dostávajú do organizmu nielen polyfenoly, ale aj vápnik, dusík, selén, železo, ktoré sú prírodné. Stačí užívať náš výrobok a nebudete musieť konzumovať komplex vitamínov v preparátoch, ktoré sú chemicky vyrobené.

Čo to s nami spraví, keď začneme konzumovať polyfenoly? Všimneme si niečo na svojom pocite zo života?

V našom výrobku konzumujete čisté zrno a čistú šupu. Najpredávanejší výrobok je spojením 70 percent zrna a 30 percent šupy. Keď si náš produkt zamiešate s vodou, dáte ráno na lačný žalúdok, o desať minút pocítite výsledok. Človeku, ktorý sa zle stravuje a má málo pohybu, polyfenoly detoxikujú organizmus. Detoxikácia môže trvať jeden deň, alebo i jeden mesiac. Závisí to od organizmu, ako je znečistený zvnútra. Najskôr ho teda detoxikuje a potom začne opravovať. Za desať minút dostanete príliv kyslíka, pretože polyfenoly dokážu oddeliť zlepené červené krvinky a tým pádom červená krvinka viaže kyslík z oboch strán. Nakopne vás to nie na 20 minút, ako káva, ale na celý deň i dva. Ste vitálny, začnete lepšie vidieť. Ste produktívny, máte chuť do práce. Ďalej lepšie zdolávate stres, cítite sa oveľa lepšie. A večer sa cítite dobre aj po fyzicky a psychicky náročnom dni. Organizmus sa rýchlejšie zregeneruje, nemáte svalovicu, športovci podávajú lepší výkon. Toto trvá jeden až dva dni. Najlepšie, keď si dáte trojmesačnú kúru, ktorou si upravíte rôzne neduhy v tele a na tele.

Ako ste dostali polyfenoly z jadierok do formy výživového doplnku?

Bola to veľmi náročná a dlhá cesta. Keďže som robil technológa vo vinárskych spoločnostiach, viem sa dostať k surovine, ktorá je bez zdravotných závad. Viem sa dostať k odrodám, ktoré majú vysoký obsah resveratrolu, respektíve antokyanínu, teda polyfenolov ako takých. Je veľmi náročné to spracovať tak, aby obsah polyfenolov bol vysoký a neboli v ňom plesne. Keď sa do tonovej várky dostane čo i len jeden druh plesní, musíte ju celú vyhodiť a to je veľká škoda. Našiel som firmu, ktorá vie mechanicky rozbiť častice zrna, ktoré sú ostré a tvrdé ako sklo do oválnej podoby. Nie sú tam žiadne ostré hrany. Výrobky ostatných spracovateľov sú nebezpečné. Pri mletí vytvára zrno ostré hrany a háčiky, ktoré sa môžu zachytiť do tenkého alebo slepého čreva. Veľakrát klasicky spracované výrobky spôsobili zápaly alebo rakovinu. Nanotechnológia je teda druhá dôležitá časť spracovávania. Treťou je farmafirma, ktorá naše výrobky balí do kapsúl. Stálo ma to veľa času a síl, ale dokázali sme to dostať do formy výživového doplnku. K tomu sme spravili veľa analytických testov, rozborov, vedeckých štúdií, marketingu a získali veľa povolení. Produkt posúvame do ďalších odvetví na krmovinárske využitie, nápoje a kozmetiku.

V akých rôznych formách môžeme dostať polyfenoly do tela?

V našich výrobkoch je to buď raw podoba, alebo vo forme naplnených vegetariánskych kapsúl. Vegetariánske sú preto, lebo sú vyrobené z celulózy a neobsahujú kyselinu titaničnú. Už v tom sme boli pokrokoví, pretože Európska únia chce zakázať používať kyselinu titaničnú. Zistilo sa, že je zdraviu škodlivá. Ďalej sa vyrába ako nápoj, v spolupráci so spoločnosťou McCarter plníme naše polyfenoly vo Vitamin water. Vyrábame aj panenský olej za studena lisovaný s pridaním polyfenolov. Využívajú sa na natieranie pri kožných chorobách, alebo pri skrášľovaní pleti.

Aké množstvá by mal človek konzumovať, aby pocítil zdravotné benefity?

Je to individuálne, pretože každý organizmus je iný, niektorý je viac opotrebovaný, iný menej. Závisí to aj od metabolizmu. My odporúčame 4 až 5 gramov denne pri dospelej osobe, ktorá váži 75 kilogramov. Aj malé deti to môžu brať preventívne. Na Harvardskej univerzite robili štúdiu, výsledkom ktorej je, že by každý človek mal skonzumovať aspoň gram polyfenolov denne. Odporúčame 5 gramov, pokiaľ by to nezabralo, môžu si ľudia po niekoľkých dňoch dávku zvýšiť na 10 gramov, prípadne i viac. Ak zistia, že telo už je detoxikované a opravené, začnú si dávku opäť znižovať. Dávkovanie treba prispôsobiť vlastným pocitom. Keď už je človek nakopnutý, nemusí polyfenoly užívať vo veľkom množstve.

Kedy ste o polyfenoloch počuli po prvýkrát a čím si vás získali?

Je to zaujímavý príbeh. Chodievam na medzinárodné degustačné súťaže. Pred ôsmimi rokmi na jednej súťaži pri mne sedel vyše sedemdesiatročný pán profesor a všetko víno, ktoré ochutnal, prehltol, nič nevypľul. Ani po celom dni po päťdesiatich vínach nič nevypľúval a nebol opitý. Pýtam sa ho, ako je to možné? Porozprával mi, že má rakovinu prostaty, ale nechcel sa dať operovať. Začal študovať a zistil, že v našich podmienkach sa najviac polyfenolov nachádza v modrých odrodách hrozna. Dal sa s ďalšími profesormi dokopy a zistili, že hroznové polyfenoly obalia rakovinu alebo aj vírusy a zabránia tak jej rastu a rozmnožovaniu. Rozprával mi o tom, ako užíva tieto látky, ktoré zabránili rastu rakovinových buniek. Vedľajší efekt je ten, že polyfenoly rýchlo odburaáajú alkohol v tele. Na druhý deň som to skúsil aj ja, nevypľúval som degustované víno a nebol som opitý. Od vtedy ich vnímam ako zázračnú látku a s pánom profesorom naďalej spolupracujeme.

Čím všetkým ste prešli, kým ste vybudovali spoločnosť, ktorá ponúka výrobky na báze polyfenolov?

Mal som založenú spoločnosť, robili sme marketingové aktivity pre vinárov. Keď som sa dozvedel o tomto produkte, úplne ma to vtiahlo, začal som študovať legislatívu, predpisy, nariadenia, potravinový kódex. Začal som hľadať ľudí, ktorí to budú ochotní užívať. Oslovil som športovcov, išli sme dokonca k Jurovi Saganovi. Ten nám odkázal, že pokiaľ nebudeme mať antidopingové testy, tak on to do úst nedá. V Nemecku sme dali za 700 eur urobiť antidopingové testy. Test vyšiel negatívne. Začali sme robiť rôzne aj ďalšie testy a vedecké štúdie. Bez nich by sme sa nepohli, pretože výživových doplnkov je veľa.

Ako pôsobia výživové doplnky na vás?

Keď idem degustovať, ochutnávam 50 vzoriek vín. Z tohto množstva sa časť alkoholu vstrebe do tela cez sliznicu či chcem, alebo nechcem. Cítim mierne opojenie. No dám si dvojnásobnú dávku polyfenolov. Do desiatich minút pociťujem, že organizmus rýchlo odbúrava z tela alkohol. Keď mám náročné dni, užívam to každý deň. Ráno ma polyfenoly nakopnú, dostanú do pohody a fyzickej kondície. Mal som nadváhu. Tým, že metabolizmus prúdi o 17 percent rýchlejšie, tak to odburáva tuky. Cítim sa perfektne, nechodím k doktorom. Neviem, čo je svalovica, dobre spím, nemám problémy s tlakom, nemám migrény a alergie. Lepšie vidím, keď idem na hríby do lesa. Keď už je telo v poriadku, má konzumácia polyfenolov aj taký efekt, že rýchlejšie rastú vlasy a nechty. Doprial by som tento výrobok každému. Je to zázrak. Veľa ľudí nám ďakuje. Mali celý život migrény, skúšali rôzne preparáty a nič im nezaberalo. Na každého človeka to pôsobí blahodarne. Mnohí sa mi prídu poďakovať, že už nepotrebujú brať chemické tabletky a drahé lieky.

Text: BK

Viac na: ŽI DOBRE